Τρίτη, Σεπτεμβρίου 12, 2006

Τι διάβασα το καλοκαίρι ΙΙ (Μη λογοτεχνία)

Δεν είχα και πολύ διάθεση να διαβάσω θεωρητικά κείμενα φέτος το καλοκαίρι. Άλλωστε τα φιλοσοφικά και επιστημονικά βιβλία είναι χειμωνιάτικη και urban συνήθεια ενώ το θέρος είναι εποχή χαλάρωσης. Πάντως τα 3 μη λογοτεχνικά βιβλία που διάβασα το καλοκαίρι είναι άξια λόγου και τα συστήνω ανεπιφύλακτα.
1. Ray Kurzweil The Singularity is Near: When Humans Transcend Biology (Η Μοναδικότητα Πλησιάζει: Όταν οι Άνθρωποι Υπερβαίνουν τη Βιολογία). Όσοι γνωρίζουν από μουσική έχουν ακουστά τα πιάνα Kurzweil. Ο ιδιοκτήτης αυτής της εταιρείας (όπως και άλλων εταιρείων υψηλής τεχνολογίας) είναι ο συγγραφέας του βιβλίου. Ο Kurzweil στο βιβλίο του μας φέρνει σε επαφή με το μέλλον παρουσιάζοντας μια αισιόδοξη εκδοχή του πως η πρόοδος στην επιστήμη και στην τεχνολογία θα επηρεάσει τη ζωή μας. Και πρόκειται για πράγματα που ούτε τα φανταζόμαστε. Δυστυχώς αυτό το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά.
2.Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner Σημεία και Τέρατα της Οικονομίας: Η Κρυφή Πλευρά των Πάντων. Αυτό είναι ένα πολύ ιδιόμορφο βιβλίο. Είναι γραμμένο από έναν οικονομολόγο και ένα δημοσιογράφο. Και ενώ περιμένεις να διαβάσεις οικονομικές αναλύσεις για τη διεθνή οικονομία, τις τιμές του πετρελαίου και τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο τσουπ οι δύο κύριοι σε αφήνουν άφωνο με το να ασχολούνται με ζητήματα όπως: Τι συνέπειες είχε η νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην εγκληματικότητα; ή Τι κοινό έχουν οι δάσκαλοι με τους παλαιστές του σούμο; Αυτό που αποκόμισα από το βιβλίο είναι ότι η οικονομία παρεισφρύει παντού. Ακόμα και σε μέρη που δεν έχουμε σκεφτεί. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη
3.Πλάτων Πρωταγόρας. Εδώ τα λόγια περισσεύουν. Η μορφή του Σωκράτη, του σοφού που έφερνε πάντα τη συζήτηση στα μέτρα του κυρίαρχη. Η διάνοια του Πλάτωνα αναμφισβήτητη.

1 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Έτυχε να κάνω αναλυτικότατα στο λύκειο τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα.
Το μόνο που μπορώ να παραδεχτώ είναι το λογοτεχνικό ταλέντο του Πλάτωνα. Τίποτα άλλο...

15:48  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home